Op fietsvakantie

Een fietsvakantie is een uitstekende manier om op je eigen tempo de omgeving te leren kennen. Je fietst over verlaten dorpsweggetjes, langs bloeiende tulpenvelden en door pittoreske dorpjes. Een vakantie op de fiets vraagt meestal om iets meer voorbereiding, daarom geeft Allianz handige tips voor een geslaagde fietsvakantie.

Allianz fietsverzekering met 5 sterren
Veel Nederlanders schaffen nu een nieuwe fiets of e-bike aan, waarbij 60 tot 70% ook op zoek gaat naar een passende fietsverzekering. Die hebben wij! De Allianz fietsverzekering is met 5 sterren beoordeeld door Moneyview, en heeft een prima dekking voor een scherpe prijs. U sluit deze hier of bel onze verzekeringsexperts voor meer informatie.

Tip 1: Zorg dat je fit bent

Als je iedere dag uren op de fiets zit, is de kans op zadelpijn groot. Zeker als je normaalgesproken niet verder fietst dan een ritje naar de supermarkt of naar je werk, is het slim om je lichaam te laten wennen aan lang fietsen. Het is niet altijd makkelijk om voldoende tijd te vinden om te trainen. Maak er daarom leuke uitjes van in het weekend en neem wat vaker de fiets naar je werk in plaats van de auto. Als je wilt wennen aan heuvelachtig gebied, kun je ook een weekendje over de Veluwe fietsen.

Tip 2: Geef je fiets een onderhoudsbeurt

Niet alleen jij, maar ook je fiets moet in topconditie zijn voor de fietsvakantie. Zorg er dus voor dat je fiets in goede staat is en laat hem eventueel controleren door een fietsenmaker. Verzeker je ervan dat de versnellingen, remmen, ketting en kabels in orde zijn. Ook de banden moeten in goede staat zijn en niet teveel slijtageplekken vertonen. Met fietspech aan de kant van de weg is niet alleen erg onprettig. Het is belangrijk om veilig en zonder ongelukken weer thuis te komen.

Tip 3: Bepaal het budget voor je fietsvakantie

Er zijn verschillende kostenposten gemoeid met een fietsvakantie. Het is daarom handig om van te voren te bepalen wat je wilt uitgeven. Neem je een eigen fiets mee of huur je er één ter plaatse? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Als je al in het bezit bent van een goede fiets en hiermee getraind hebt, dan wil je hier waarschijnlijk op blijven fietsen . In een luxe hotel kun je natuurlijk lekker even bijkomen van je lange fietstocht, maar een goedkopere bed en breakfast heeft ook zeker z’n charme. En als je nog iets meer low budget zoekt, dan is een hostel wellicht een optie voor je.

Tip 4: Stel je doelen vast

Als je alleen op vakantie gaat, zul je je eigen ideeën hebben over de doelen die je in de fietsvakantie wilt bereiken. Maar als je samen met je partner, vriend of vriendin of in een groep gaat fietsen, zal iedereen zijn eigen idee hebben over hoe de ideale fietsvakantie eruitziet. Daarom is het handig om van tevoren te bespreken wat ieders idee is over de vakantie. Willen jullie zoveel mogelijk kilometers per dag afleggen of juist regelmatig stoppen onderweg? Zitten er ook dagen om uit te rusten in het programma? Als iedereens verwachtingen op één lijn zitten, dan is er een grote kans dat het een geslaagde fietsvakantie zal worden.

Tip 5: Plan de route

Als je de bestemming hebt gevonden en je weet wat je kunt verwachten, dan is het tijd om de route te bepalen. Het is slim om eerst op de kaart te bekijken wat de begin- en eindpunten zijn. Als je niet bent vertrokken vanuit huis, moet je misschien weer terug naar een treinstation, geparkeerde auto of boot. Als je eenmaal een route hebt bedacht, kun je beslissen wat de overnachtingsplekken zullen zijn. Deze zijn afhankelijk van de afstanden die je wilt afleggen en wat je onderweg wilt doen. Het is slim om ruimte in te plannen om flexibel te zijn en niet te hoge doelen te stellen. Er zal vast een dag komen dat je niet zo ver wilt fietsen, of je komt een plek tegen waar je wat meer tijd wilt doorbrengen.

Tip 6: Neem zo min mogelijk bagage mee

Tijdens een normale vakantie hoef je je meestal niet al teveel zorgen te maken over het gewicht van je koffer. Tijdens een fietsvakantie is dit anders. Hier wil je het absolute minimum meenemen. Want hoe voller je fietstassen, hoe meer je moet trappen. Denk goed na over wat je meeneemt en of je het ook echt nodig hebt. Kijk of plekken waar je overnacht een wasgelegenheid hebben, zodat je toch schone kleding kunt dragen. Je hebt je favoriete fietskleding nodig en wat kleding voor ’s avonds, maar verder kun je veel kleding wel thuislaten.

Tip 7: Denk om je veiligheid

Om je fietsvakantie zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, is het slim om ook aan de veiligheid te denken. Een fietshelm is daarom belangrijk, maar ook het dragen van gekleurde kleding met eventuele reflecterende delen zorgt voor betere zichtbaarheid. Probeer de meeste waardevolle spullen thuis te laten en zorg ervoor dat je je paspoort en bijvoorbeeld camera nooit onbeheerd achterlaat. Zorg ook voor goede fietssloten om je fiets vast te zetten als je eens te voet een stadje wilt bezoeken.

Tip 8: Zorg voor een goede fietsverzekering

Een belangrijk onderdeel van een onbezorgde fietsvakantie is een goede fietsverzekering. Zorg er daarom voor dat je voor vertrek een fietsverzekering hebt afgesloten. Allianz Global Assistance biedt verschillende opties. Zo kun je zelf kiezen of je je fiets alleen tegen diefstal verzekert, of dat je ook schade en hulp bij pech onderweg verzekerd wilt hebben. Wij informeren je graag over alle mogelijkheden.

 

Bron: Allianz Global Assistance

 

Tip 9: Sluit ook een doorlopende reisverzekering

Als u in totaal (dus niet per se in een keer) meer dan 14 dagen per jaar op vakantie gaat, dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een reisverzekering per vakantie. Deze verzekering telt voor alle verblijven op vakantieadressen van meer dan 2 aaneengesloten nachten. U kiest zelf het gebied en welke modules voor u relevant zijn zoals baggage, wintersport of ook werken in het buitenland.

Lees meerDoorlopende reisverzekering

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Esther Braaksma

Esther Braaksma

035 - 603 14 55

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 035 - 603 14 55.