Een tweede huis verhuren: de mogelijkheden

Op dit moment worden op grote schaal tweede huizen aangekocht door particulieren om te verhuren. En mensen die verhuizen, behouden hun oude huis als investering – verhuur levert ze (vermoedelijk) meer op dan de extra lasten. Zie bijvoorbeeld het artikel ‘Amsterdammers worden minibeleggers’ uit Het Parool van 12 april 2018. Deze manier van een tweede huis verhuren speelt niet alleen in de grote steden; heel Nederland wil profiteren van extra huurinkomsten.

laatste update: maart 2019

Een tweede huis verhuren heeft financiële voordelen

Een tweede huis valt in het box 3 vermogen. De schuld voor ervan ook. De huurinkomsten worden niet belast als inkomen uit arbeid (box 1), zolang er geen extra werkzaamheden aan zijn verbonden (zoals elke week gasten inchecken of de verhuur via een organisatie). De rente voor de hypotheekschuld is op dit moment nog erg laag. Terwijl de huren die gevraagd kunnen worden, de pan uit rijzen. Door deze combinatie van fiscale voordelen en lage rente, kunt u onder de streep een flink bedrag overhouden. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Let op wel op! Als eigenaar van het huis heeft u uiteraard de reparatie- en onderhoudskosten. Een indicatie van deze kosten telt u op bij de jaarlijkse rentekosten voor een juiste kostenschatting.

Tweede huis kopen voor verhuur, hoe financiert u dat?

Er zijn drie manieren om het tweede huis te financieren:
1) U heeft vermogen om een huis aan te kopen. Dit vermogen heeft u op uw rekening staan óf u heeft een extra hypotheek afgesloten op uw Eigen Woning (als de overwaarde dit toelaat). Het (verhuurde) huis wordt met cash betaald bij de notaris. Op het verhuurde huis is dus geen hypotheekrecht gevestigd.

2) Voor de financiering van het verhuurde huis heeft u een hypotheek nodig die wordt gevestigd op het verhuurde huis. Het aantal geldverstrekkers die deze constructie financieren is beperkt. Daarnaast is de maximale financiering van het verhuurde pand 70%. U heeft dus spaargeld nodig om een tweede huis te verhuren. Daarnaast is de rente die de bank in rekening brengt 2 keer zo hoog.

3) U koopt een nieuw huis dat u financiert met een nieuwe hypotheek. U gaat in deze woning wonen. Het eerste huis wilt u aanhouden voor verhuur. U vraagt aan de geldverstrekker van het pand dat u wilt verhuren akkoord voor verhuur. U heeft immers bij de aankoop van het huis een hypotheekakte bij de notaris ondertekend, waarbij u aangaf de woning niet te verhuren zónder toestemming van de bank. Indien de bank geen akkoord geeft, moet u het huis verkopen. Let op! Als u geen toestemming van de bank heeft en u verhuurt dit huis toch, dan komt u in de problemen bij de verstrekking van de nieuwe hypotheek.

Hoe pakt u de financiering van uw tweede huis aan?

U heeft een huis met overwaarde én voldoende inkomsten om de hypotheek op de Eigen Woning te verhogen? Dan kunt u met de overwaarde een (verhuurd) pand aankopen.

Heeft u onvoldoende overwaarde? Er zijn een aantal geldverstrekkers die hypotheekproducten in de markt hebben gezet voor verhuurde panden. Dit zijn de zogenoemde investeringshypotheken. De hypotheekrente is hoger dan de particuliere hypotheek en ook moet er flink wat eigen geld worden geïnvesteerd. De hypotheek wordt verstrekt op basis van voldoende inkomen. Naast inkomen uit loondienst of onderneming, is het voor deze geldverstrekkers ook akkoord om huurinkomsten mee te nemen. Uiteraard moet hiervoor een huurovereenkomst worden overlegd dat nog minimaal één jaar loopt.

Deze oplossing geldt ook voor scenario 3, als u geen akkoord krijgt van de bank om het huis te verhuren. U kunt mogelijk deze hypotheek oversluiten naar een investeringshypotheek, die u wel de benodigde toestemming geeft. U moet wel voldoende (huur)inkomsten hebben voor de hypotheek voor het nieuwe huis én het verhuurde huis.

Zorg dat u altijd gedegen, onafhankelijk advies inwint voordat u aan de investering in een tweede huis begint. Uw financieel adviseur kijkt met u naar uw huidige situatie en mogelijkheden, maar denkt ook vast mee over uw situatie over 5, 10 of 20 jaar en weegt dit mee in het advies.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Rob de Peuter

Rob de Peuter

035 - 603 14 55

Verzekeringsexpert en mede-eigenaar bij Lancyr Deelen.
"Ik wil niet de grootste maar wel de beste financiële huisarts van Soest zijn."

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 035 - 603 14 55.